10 tips om te groeien
Het is een uitdaging voor accountantskantoren om autonoom te groeien. Accountants hebben kennis die hun klanten hard nodig hebben. Ik heb 10 belangrijke tips om autonoom te groeien voor u op een rijtje gezet:
Tip 1: U wordt niet meer gekozen zonder zelf te kiezen

 

Excelleren is voorwaarde

Accountants willen vaak alles voor iedereen betekenen. Dat leidt tot middelmatigheid. In een krimpende markt is groei alleen mogelijk als je ergens in uitblinkt wat klanten nodig hebben. Door een niche te kiezen, bent u beter herkenbaar en wordt u gezien als een expert op een bepaald gebied. Potentiële klanten komen naar u toe. Ideaal toch? 

 

Tip 2: Social media bieden oneindige mogelijkheden
 
Communiceren via de computer

Alle ondernemingen doen iets met social media. Het gebruik neemt exponentieel toe. Het biedt enorme mogelijkheden om met uw klanten te communiceren en bekend te worden binnen uw doelgroep. Verdiep u in de mogelijkheden en maak slim gebruik van alle mogelijkheden die het biedt. 

 

Tip 3: Ga meer aan de business werken en minder in de business
 
Maak je onderneming meer waard

Veel partners besteden het grootste deel van hun tijd aan het adviseren van hun klanten. Zij doen het werk van een relatiebeheerder, terwijl zij ondernemers zijn. De taak van de ondernemer is de onderneming effectief te laten functioneren, ook al zijn zij zelf niet aanwezig op kantoor. De effectiviteit van de onderneming is het product van de ondernemer. Besteedt veel meer tijd om de waarde van uw kantoor te vergroten.

 

Tip 4: Delegeer meer werkzaamheden
 

Veel accountants hebben moeite om te delegeren. Het gevolg is dat het gat in de organisatie tussen de accountants en het niveau daaronder te groot wordt. Dit betekent dat accountants de belangrijke adviesprojecten grotendeels zelf uitvoeren en dat heeft weer tot gevolg dat zij zelf de bottleneck worden van de groei van hun eigen kantoor. Delegeer en zorg dat de medewerkers op een hoger niveau terechtkomen. Beiden profiteren daarvan in hoge mate.

 

Tip 5: Focus u op de rol van sparringpartner van de ondernemer
 

Veel ondernemers hebben behoefte aan een onafhankelijke sparringpartner. Zij nemen belangrijke beslissingen en willen daar graag met iemand over praten die zij vertrouwen en die kennis van zaken heeft. De positie van sparringpartner moet je verdienen.

 

Tip 6:  Schakel meer medewerkers in om nieuwe klanten te werven
 

Jonge medewerkers zijn vaak erg handig met social media. Schakel hen in om uw boodschap over te brengen aan uw doelgroep. Social media bieden oneindige mogelijkheden. Maak een klein team en laat hen consistent contact maken met uw doelgroep. U zult verbaasd staan hoeveel extra omzet dat oplevert.

 

Tip 7: Maak een onweerstaanbaar aanbod voor uw klanten

 

Wat maakt uw aanbod uniek?

Als u niet opvalt, wordt u niet gekozen. Ondernemers vinden dat accountantskantoren zich nauwelijks van elkaar onderscheiden. Een advies is dus om u meer te richten op het maken van een onderscheidend aanbod. Een accountant heeft voldoende kennis van zaken in huis om dat te doen. Vanuit de kracht van het eigen kantoor of geredeneerd vanuit de behoefte van de klant.

 

Tip 8: Business Development outsourcen
 

Veel kleine accountantskantoren kunnen zich geen strateeg, marketeer of verkoper in vaste dienst veroorloven. Toch hebben ze deze expertise net zo hard nodig als een groot kantoor. Het is ook mogelijk om coaching bij verkoopgesprekken, marketing of strategie op een efficiënte manier uit te besteden aan Darts Business Development.

 

Tip 9: Maak van uw website een verkoopmachine
 

Veel websites zien er mooi uit, maar zijn niet effectief. Bezoekers van websites zijn op zoek naar waardevolle inhoud. Zij zijn op zoek naar een oplossing voor hun probleem. Richt uw website zodanig in, dat de bezoekers vinden wat ze zoeken en maak het ze makkelijk om contact met u op te nemen.

 

Tip 10: Werk doelgericht. Stel ambitieuze en motiverende doelen

Stel uzelf een aantal concrete ambitieuze en motiverende doelen. Communiceer deze doelen regelmatig met uw medewerkers. Betrek uw medewerkers erbij. Maak met elkaar plannen om die doelen te realiseren. Meet de voortgang, stel de doelen bij en vier de successen.