4 manieren om te leren verbindend leiding te geven

Als leider wil je verbonden zijn met jezelf, jouw medewerkers en jouw klanten. Dat betekent zichtbaar zijn in wie en wat je bent en staan voor wat je wilt in het leven. Geen eenvoudige opgave. Hoe kan je dat leren?

Door:

 • Op jezelf te reflecteren

 • Verantwoordelijkheid te nemen

 • Je bijzondere talenten verder te ontwikkelen

 • Jezelf de juiste vragen te stellen

Reflecteer regelmatig op je eigen gedrag

Kritisch naar je gedrag kijken is belangrijk. Niet om jezelf naar beneden te halen, maar om te kijken waar je grenzen en mogelijkheden liggen, zodat je leert om het de volgende keer beter te doen.

Reflecteren is terugdenken en overzien, nadenken over jezelf, je gedrag of een activiteit. Doel van reflecteren is het vergroten van begrip en inzicht en het verbeteren van je gedrag. Bij reflectie ga je ervan uit dat de ander wel de aanleiding kan zijn van jouw gedrag, maar nooit de oorzaak. Je wilt gedrag vertonen dat bij jou past, bij wie jij bent.

Een effectieve methode om te reflecteren is het STARR model. Dit staat voor:

 • Situatie Waar ben je? Wie zijn er aanwezig? Wat ben je je gewaar? Wat is de wisselwerking?

 • Taak Wat is je formele taak? Wat is je eigen doel? Wat is het doel van de ander?

 • Actie Wat doe je? Wat doe je niet? Wat is de aanleiding in het gedrag van de ander?

 • Resultaat Hoe reageert de ander op je gedrag? Wat is het resultaat in deze situatie?

 • Reflectie Wat was je je gewaar van je eigen gedrag? Wat was je je gewaar van het gedrag van de ander?

Je kan ook de gedragsdriehoek nemen als basis van de reflectie op jezelf. Alle gedrag heeft een functie, maar veel gedrag leidt niet tot het beoogde resultaat. Contraproductief gedrag komt voor als je jouw gedrag meer laat leiden door het vermijden van iets wat je niet wilt (zoals afwijzing, conflicten en falen) dan jouw behoeften te bevredigen. Door dit te doen, creëer je juist wat je niet wil. Je bent je daar vaak niet bewust van en kan je dus ook niet ingrijpen.

Ik heb in 2016 een training "Mindful begeleiden" gevolgd bij Mindconsult in Utrecht. Beide methoden komen daar aan de orde. Ik kan deze training van harte aanbevelen. Klik hier voor meer informatie

Neem verantwoordelijkheid

Dit heeft te maken met mijn uitgangspunt dat de ander wel de aanleiding kan zijn van mijn gedrag, maar nooit de oorzaak. Als mijn vrouw boos op mij is, dan kan ik redeneren: als jij niet meer boos op mij bent, dan hebben we een prima relatie. Ik vergeet dan gemakshalve dat ik niet kan omgaan met boosheid. Als ik verantwoordelijkheid neem, dan kan ik anderen nooit meer de schuld geven.

Ontwikkel je bijzondere talenten

Ontwikkel je bijzondere talenten. Leuk om te doen en het gaat vaak moeiteloos. Focus je niet of minder op het verbeteren van je zwakke punten. Als leider heb je vaak de mogelijkheid om die weg te organiseren. Je ontleent je leiderschap aan je bijzondere talenten en je passie. Dat is waarom mensen jou volgen.

Stel de juiste vragen aan jezelf

Als leider gaat het om de kwaliteit van je bewustzijn over jezelf, de onderneming en de omgeving. Je kan deze kwaliteit vergroten door vragen te stellen en samen met anderen de antwoorden te vinden. Door te onderzoeken krijg je nieuwe inzichten en ga je leiding geven om die inzichten vorm en inhoud te geven binnen de onderneming.

De onderneming en de ondernemer zijn elkaars spiegelbeelden. Als de ondernemer zich ontwikkelt, zal de onderneming dat ook doen.

Goede vragen om bij stil te staan:

 • Wat wil je bereiken door je te ontwikkelen als leider?

 • Waar gaat het je in essentie om?

 • Wat doet er in jouw leven op dit moment het meest toe?

Als je merkt dat de waan van de dag regeert (je komt moe en/of onvoldaan thuis, je bent continue brandjes aan het blussen, je wordt geleefd etc.), dan wordt het tijd de leiding weer terug te nemen en de verbinding te herstellen..

Hoe? Doe met je team de workshop “Samen meer presteren”. Het thema van de workshop is verbindend leiding geven aan je eigen onderneming, waardoor je samen meer gaat presteren. Door met elkaar naar alle belangrijke succesfactoren te kijken, doen jullie nieuwe inzichten op en ga je als team anders denken en handelen. Interesse?Klik hier voor meer informatie. Een stijging van het inkomen van minimaal 10% is vaak het gevolg.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief